Telefon: +36 20 611 4877
+36 28 575 864
E-mail:
BlowerDoor

Légtömörség mérők

Leírás

BlowerDoor Standard

Minneapolis BlowerDoor mérőrendszerek moduláris felépítésűek. 19.000 m³/h-tól 7.200m³/h-ig terjedő mérési tartomány és több BlowerDoor mérőrendszer (MultipleFan) kombinálhatósága révén univerzálisan használhatóak passzívházakban,energetikai szabvány szerinti új építésű lakóépületetekben, meglévő épületetekben, társasházakban, valamint ipari és középületekben.

A DG-700 légnyomásmérő készülékkel és a csomagban megtalálható TECTITE Express programmal egy laptopról végezzük el a BlowerDoor tesztet, legnagyobb pontossággal automata üzemmódban, vagy igény szerint félautomatán vagy manuálisan. A minőségbiztosítás részeként a BlowerDoor ventillátort közvetlenül a DG-700 készülékről vezéreljük, és egy ún. egypont-mérést végzünk el a szivárgások helyének meghatározására (laptop nélkül), amely 50 pa nyomás mellett történik. A BlowerDoor Wifi (opcionálisan) lehetővé teszi, hogy az egypont-mérést okostelefonról vagy tabletről is elvégezhessük egy kiegészítő alkalmazáson keresztül.

TECTITE Express 4.1: A legfontosabb softverfunkciók

 • DIN EN 13829 szabvány szerinti automata, félautomata vagy manuális BlowerDoor mérés
 • Tempomat-funkció a minőségbiztosítás érdekében (egypont-mérés laptop nélkül)
 • minden BlowerDoor mérőrendszer opcionálisan wifi-linkkel és okostelefon-alkalmazással kapható
 • mérési eredmények megjelenítése különböző vonatkoztatási nyomásoknál
 • a nyomásmérő készülék és a mérőventillátor kalibrálási dátumának felvétele a vizsgálati jegyzőkönyvbe
 • a természetes nyomáskülönbségek automatikus feljegyzése és kiértékelése
 • mérési beállítások személyre szabása
 • a mérési eredmények és a vizsgálati jelentés a mérés helyszínén laptopon is megjeleníthetőek
 • biztonsági lekapcsolás a határnyomás elérésekor

A technológia állása: a légtömör épületfelszín

A légtömör épületfelszín egy fontos előfeltétele a modern energetikai koncepciók megvalósításának és a minőségbiztosítás lényeges szempontja mind új, mind meglévő épületeteknél. Ha az épületburkon tömítetlen helyek találhatóak, megnő a hőveszteség. Ha az épületbe szellőzőrendszert telepítenénk, a rendszer kifogástalan működéséhez elengedhetetlen az épületfelszín légtömör kialakítása, mert az épületben az áramlási hibák megakadályozzák a hővisszanyerő optimális használatát és a friss levegővel történő ellátást. A nedvesség épületszerkezetbe történő bejutása miatt keletkező épületkárok elkerülhetőek. Azért, hogy elérjünk egy modern energetikai szintet vagy akár a passzívház-standardot, meglévő épületek felújítása során is megvalósítható a légtömörség.

Képek

BlowerDoor Standard

Leírás

BlowerDoor MiniFan

A BlowerDoor mérőrendszerek általánosan alkalmazhatóak: A könnyen kezelhető BlowerDoor MiniFan mérőrendszerünk használata, a maga 5-2.300m3/h -es mérési tartományával, lakásoknál, valamint kisebb, nagyon tömör/leszigetelt épületeknél a legelőnyösebb.

A BlowerDoor-teszt DIN EN szabvány szerint a DG-700 mérőkészülékkel, amely a gyártói információk szerint világszerte a legpontosabb légnyomásmérő készülék, és a csomagban megtalálható TECTITE Express programmal, egy laptop segítségével, automata üzemmódban végezhető el a legnagyobb pontossággal, vagy igény szerint félautomatán vagy manuálisan is használható. A minőség biztosítása érdekében a MiniFan-rendszerhez tartozó DuctBlaster ventillátor közvetlenül vezérelhető és egy egypont-méréssel (laptop nélkül) a szivárgás helye is meghatározható, amelyet általában 50 pa nyomással végeznek el.

BlowerDoor mérés DIN EN 13829 szerint

A szabvány szerinti mérésre az új TECTITE Express 4.1 programmal egy laptop segítségével kerül sor. Az automatikus BlowerDoor mérés mellett a félautomatikus vagy a kézi mérési mód is igény szerint rendelkezésre áll. A mérés folyamata egyénileg is vezérelhető, ekkor az aktuális mérési értékek megjelennek a monitoron. Minden mért adat beolvasásra kerül a szabvány szerinti BlowerDoor vizsgálati jelentésben, amely kiértékeli és dokumentálja azokat. A lehívás és kiértékelés a DIN EN 13829 szabvány szerinti történik.

Egypont-méréssel történő minőségbiztosítás

A egypont-méréshez a ventillátor vezérlése (Tempomat-funkció) laptop nélkül a digitális nyomásmérő készülékkel történik. A ház állapotának vizsgálata 50 pa állandó alulnyomás mellett zajlik. Megtörténik a szivárgások helyének meghatározása, amely rendszerint az építési szakaszban még kis ráfordítással megszüntethető. Ezzel a vállalkozó a kivitelezésének minőségét gyorsan és bizonyíthatóan dokumentálni tudja.

Új, frissítésként is: BlowerDoor WiFi

Meglévő BlowerDoor mérőrendszereknél is bármikor telepíthető a wifi-funkció. A wifi-link a DG-700 nyomásmérő műszerre lesz telepítve. A BlowerDoor mérés során mért adatokat így vezeték nélkül, a wifi-jel közvetíti a laptopra és a TECTITE Express 4.1szoftverbe is így kerül beolvasásra. A BlowerDoor mérés ezáltal kényelmesen az épület egy megfelelő pontjáról vezérelhető (jel hatótávolsága max. 100m). Opcionálisan a vezérlés egy okostelefonon keresztül egy alkalmazással is elvégezhető: az aktuális épületnyomás és a légcsereszám valós időben jelenik meg a kijelzőn, így az információk például egy épületbejárás során mindig rendelkezésre állnak.

Képek

BlowerDoor MiniFan

Leírás

BlowerDoor MultipleFan

Nagy épületekben történő légtömörségméréshez egyszerűen kombináljon több BlowerDoor fúvókészüléket/ventillátort (BlowerDoor MultipleFan): Németország vezető légtömörségmérő-rendszere maximum három ventillátorral ajtónyílásonként könnyedén legyőzi a nagyobb levegő-térfogatáramot is. A BlowerDoor MultipleFan mérőrendszert, 3 BlowerDoor ventillátorral és 2 DG-700 digitális nyomásmérő készülékkel, 7.000 és 36.000m2 közötti felületekhez, illetve max. 440.000 m3 térfogatú épületekhez fejlesztették ki. Ez lehetővé teszi a nagy ipari és középületek mérése mellett a családi- és társasházakban való használatot is, amelyhez egy vagy két BlowerDoor ventillátor szükséges. A BlowerDoor MultipleFan rendszerrel és a hozzá tartozó TECLOG programmal (3 ventillátor) a 21.600 m³/h körüli levegő-térfogatárammal történő légtömörségméréseket végezzük el, illetve rögzítjük azokat. A légnyomásmérő készülékek és a szabályozó egy átlátható egységet alkotnak a mérőeszköz közelében. A ventillátorok automatikus vezérlése központilag egy laptopról adatkábellel vagy opcionálisan wifi-jellel történik.

A legfontosabb szoftverinformációk

 • átlátható és kompakt mérési folyamat
 • szabadon választható BlowerDoor Wifi
 • egy laptopról egyszerre vezérelhető az összes BlowerDoor ventillátor
 • mérési periódusok automatikus feljegyzése
 • valós idejű térfogatáram kijelzése, amely lehetővé teszi a mérési eredmények helyszínen történő elemzését
 • a komplex alaprajzú, nagy épületekben történő mérés megkönnyítése érdekében feljegyzésre kerül az épületben több nyomáskülönbségi érték
 • nagyon nagy méretű épületekben lehetőség van egyenletes légnyomáselosztás kialakítására 3 MultipleFan ventillátor használatával úgy, hogy a ventillátorokat 2:1 arányban elosztjuk különböző ajtónyílások között
 • az adatokat és a megjegyzéseket egy adattárba menti
 • a határnyomás elérésekor a biztonság érdekében a program lekapcsol

Moduláris felépítés az univerzális alkalmazhatóságért

Igény szerint a BlowerDoor méréstechnika moduláris felépítése lehetővé teszi több MultipleFan rendszer kombinálását is úgy, hogy nagyon nagy, esetleg szigeteletlen lakó- és nemlakó épületek BlowerDoor-tesztje is elvégezhető legyen.

Képek

BlowerDoor MultipleFan