Telefon: +36 20 611 4877
+36 28 575 864
E-mail:
Innovatív ház

Építészet

A jövő mindenképpen az alacsony energiaigényű házak és lakások kialakításáé, amelyeknél az összes energia-igény nem több mint 50 kWh/m2/év és amelyekre a következő alapelvek érvényesek:

 1. Az építési terület, az épület megfelelő tájolása
 2. A lakóterek déli tájolása a napenergia lehető legjobb kihasználása érdekében
 3. Az épület kompakt, zárt formája, optimális üvegezés
 4. A hőhídak kiküszöbölése
 5. A falak lehető legalacsonyabb hőátbocsátási tényezőinek biztosítása
 6. Alacsony energiaigényű építőanyagok felhasználása
 7. Tökéletesen légtömör épület (Blower Door próbával mérve)
 8. Kontrollált szellőztető rendszer telepítése hővisszanyerővel, meleglevegős fűtőrendszerrel kombinálva, kihasználva a belső hőnyereséget
 9. Kiegészítő biomassza alapú fűtési mód (kandalló, kályha)
 10. Napenergiát hasznosító rendszerek telepítése a fűtési feladatok támogatására, a használati melegvíz előállítására, hőtárolással együtt
 11. Energiatakarékos fogyasztók alkalmazása

A passzívház lelke az épületgépészet

A passzívház alacsony energiaigényének biztosítására, a mai viszonylatban alkalmazott gépészeti berendezések nem alkalmasak. Ennek fő oka, hogy az ilyen épületekben szükséges fűtési- és hűtési hőigényhez nem található, hagyományos, megfelelő teljesítményű hőtermelő berendezés. A Magyarországi viszonylatban található leggyakoribb beépítésre kerülő fűtőkészülék a gázkazán. Egy ilyen általános gázkazán túl nagy teljesítménnyel rendelkezik, ezért nem üzemeltethető gazdaságosan egy passzívházban. Továbbá a hagyományos (jól bevált) épületgépészeti hálózatok kiépítése felesleges, mint például egy radiátoros rendszer.

épületgépészet

A passzívházak minimális energiaigényének kielégítésére több alternatíva áll rendelkezésünkre, az egyes rendszerek kiépíthetősége az épület energiaigényétől függ. Szem előtt kell még tartanunk, hogy ezekben az épületekben központi hővisszanyeréses szellőztetés található, amely alappillére a passzívház gépészetnek. A központi szellőztetés lehetőséget ad arra, hogy a szellőztetési rendszerrel oldjuk meg az épület fűtését. Az említett megoldás a legegyszerűbb, de csak a legalacsonyabb energiaigényű épületekben valósítható meg.

A leginkább alkalmazott gépészeti rendszer a helyiségekben felmerült hőigény pótlására, ha alacsony hőmérsékletű felületfűtéseket építünk be, elsősorban a mennyezet- és falfelületekre. A padlófűtés csak építtetői igényként kerül betervezésre, mivel az épület fűtési hőigénye ezt nem követeli meg, a hidegburkolatú, vizes helyiségekben alkalmazható. A hőtermelő kiválasztásánál már több lehetőség kínálkozik.

A következő fűtő berendezéseket építhetjük be:

 • palletkazán
 • bioetanol kályha (inkább kiegészítő fűtésként)
 • hőszivattyú
 • szolár rendszerek (kiegészítésként)
 • infrapanelek (primer energiaigény fokozott növekedését eredményezi)

Ezek közül a hőszivattyús berendezéseket további csoportokba sorolhatjuk a primerenergia forrás fajtája szerint:

 • levegő
 • talaj (talajkollektor, talajszonda,
 • víz (kútvíz, felszíni víz)

A passzív ház egy olyan jövőbe mutató műszaki megoldás, mely utat tör a későbbiekben autonóm vagy aktív házzá való átvezetéshez. A passzívház- épületgépészet a hagyományos épületgépészet alapjaira épül, ám annál sokkal körültekintőbb és sokrétűbb feladat. Az épületet komplex egységként kezeljük, környezetével, a benne lakók életviteli szokásainak figyelembe vételével együtt.

A megrendelő igényeinek felmérése után javaslatot adunk az épületgépészeti megoldások lehetőségeire, kiválasztjuk a legideálisabb energianyerési lehetőséget... forduljon hozzánk bizalommal!

Légtechnika

Miért szellőztetünk?

Hogy a lakás büdös, széndioxiddal telített levegőjét, friss, oxigéndúsra cseréljük. Kitárjuk az ablakot, s kiengedjük a párát, a gőzt, a rossz szagokat, a bútorokból, a falakból kipárolgó festékgőzöket. Egyúttal a friss levegővel együtt betessékeljük a port, a kormot, a légben szálló virágport, beáramlik az utca zaja... jobb lesz ettől a közérzetünk?

Felmerül tehát a kérdés: szellőztessünk, vagy ne?

Szellőztetni mindenképpen szükséges!

szellőztetés

A Légkomfort szellőztető berendezés az optimális légcserét végzi el, mégpedig úgy, hogy egész nap friss, tiszta levegőt biztosít az egész lakásban. Nincs szükség az ablakok kinyitására! A készülék szűrője nem csak a port tartja távol a lakástól, de a pollenek, és a mikroszkópikus méretű élőlények többsége is fennakad rajta. A légkomfort szellőztető berendezés környezetbarát, energiatudatos megoldás az egészséges otthon kialakításához.

Egészség

Allergiamentes otthon

...nem létezik. Allergénektől mentes levegő előállítása azonban nem okoz nehézséget a Légkomfort szellőztető berendezés számára, mivel a szabadból beszívott friss levegő mindig egy szűrőn halad keresztül, mielőtt beáramolna a lakásba.

Tiszta lélegzet

A szűrő nem csak a port tartja távol a lakástól, de olyan finom szűrést is biztosít, hogy a polleneken túl még bizonyos bacilusfajták is fennakadnak rajta.Emellett télen a meleget sem engedi ki! Mintegy hússzor annyi hőt termel egy év alatt, mint amennyi áramot fogyaszt, ez-által akár 20-50 %-kal is csökkentheti fűtési kiadásaikat. Azaz a folyamatos működés nem viszi a pénzt, hanem termeli.

Pollen

Légkomfort szellőztetés esetén a friss levegő egy szűrőn áthaladva kerül be a lakás légterébe. Az F6-os finomszűrők a por és pollen 60 %-át kiszűrik, az F8-as finomszűrők – pollenallergiában szenvedőknek ajánlott a használata - pedig a por és pollen 90-95 %-át, még bizonyos baktériumokat is! A levegő Légkomfort szellőztetéssel ezért ezért sokkal tisztább, mintha az ablakon keresztül engedtük volna be!

Poratka

A poratka egy mikroszkópikus méretű élőlény, mely lehullott hámsejtjeinkkel táplálkozik. Az ürülékében található bizonyos fehérje az erre érzékeny emberekben allergiás reakciót válthat ki. A poratka a nedvességet a bőrén keresztül veszi fel, ezáltal ha a levegő relatív nedvességtartalma 55% alá esik, életkilátása drasztikusan romlik. Mivel a Légkomfort szellőztetés a keletkező felesleges nedvességet folyamatosan eltávolítja, ezáltal közvetve a poratkák számát is csökkenti.

Penész

Mivel penészgomba-spórák - kisebb vagy nagyobb mértékben - mindenhol megtalálhatóak a levegőben, ha egy felület huzamosabb ideig nedves, akkor csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg rajta az első penészfolt. A jól dimenzionált Légkomfort szellőztetés a folyamatos, megfelelő arányú légcsere biztosításával megakadályozza, megszünteti a párakicsapódást, s ezáltal elejét veszi a penészedés megjelenésének, a szabadban található penészgomba-spóráknak pedig útját állja.